• Contacteer ons

    +32 50 68 55 55
    info@keurteam.be

  • BELAC

    Erkend
    Keuringsorganisme
         
Asbest inventarisatie

Bij een verkoop van een woning, die gebouwd is voor 2001, moet de eigenaar een asbestcertificaat kunnen voorleggen aan de kandidaat-koper.

Vanaf 23 November 2022 is bij de verkoop van een woning verplicht om over een asbestattest te beschikken. Huurt u een huis? Dan moet de eigenaar die in het bezit is van een asbestinventaris of asbestattest een kopie geven bij de verhuring van de woning. OVAM bezorgt u zo’n asbestattest nadat een deskundige een inspectie heeft uitgevoerd. Bij Keurteam kunt u terecht voor de opmaak van dit attest. Ons team heeft al de nodige ervaringen opgedaan in dit domein. Ontdek hieronder meer over het asbestattest bij de verkoop van een woning.

De Vlaamse Regering heeft haar asbestafbouwbeleid versnelt. Iedere woningeigenaar die een woning heeft, die gebouwd is voor 2001 moet uiterlijk tegen 2032 over een asbestattest beschikken. U verkrijgt zo’n asbestattest door een inspectie te laten uitvoeren door een deskundige. Die persoon geeft aan waar er asbest te vinden is in je woning en geeft mee hoe u asbest veilig kan beheren of verwijderen. De deskundige die het asbestattest opstelt, volgt altijd het inspectieprotocol van OVAM. OVAM bekijkt de analyse van de deskundige en zorgt ervoor dat u een asbestattest ontvangt. Het doel van het invoeren van een verplicht asbestattest bij de verkoop van een woning is om in kaart te brengen waar en hoeveel asbest er zich bevindt in woningen in Vlaanderen. De volgende stap nadat dat doel bereikt is, is om het asbest te verwijderen of veilig te beheren. Op die manier wil Vlaanderen tegen 2040 een asbestveilige omgeving worden.